Обадете ни се днес: 02 862 3760

Живот в Австралия


student cost of living

Разходи за живот в Австралия


Австралия е известна с красивата си природа, възможности за обучение на световно ниво, стабилна икономика, богата култура, а австралийците са едни от най-гостоприемните и приветливи хора в света. Всичко това ще Ви накара да се почувствате като у дома си в Австралия, без значение дали идвате да учите или да работите в зависимост от вида на визата Ви. Неслучайно Австралия е позната като обетована земя и страна на възможностите. Ние ще помогнем за избора Ви на локация, за да изберете града, който най-добре отговаря на Вашите нужди според бюджета, целта на посещение и най-важното, получаване на най-голяма стойност за парите Ви. Всеки град има своите предимства и недостатъци, в зависимост от Вашите цели. Можете да делите разходите си с други студенти, за да спестите пари; да се регистрирате за данъчен номер и да намерите почасова работа; да печелите пари след първите две седмици от пристигането. Австралия може да се окаже скъпа държава, ако не планирате предварително. Затова направете своето проучване и открийте множеството опции за отстъпки и евтини алтернативи.

Департаментът по имиграция е изчислил необходимите разходи за живот в Австралия за година както следва:

  • За Вас – $18,610
  • За Вашия партньор – $6,515
  • За първо дете – $3,720
  • За всяко следващо дете – $2,79
Accommodation

Настаняване


Има много опции за настаняване в зависимост от Вашия бюджет. Винаги препоръчваме да си запазите евтино място за спане за първите една или две седмици след пристигането Ви в Австралия. Това ще Ви помогне да се установите, да се ориентирате на място в обстановката, да проверите възможностите за настаняване както на нашите партньори, с които работим, така и онлайн опциите, за да изберете най-подходящата за Вас. Работим с партньори, които предлагат различни опции – да живеете с австралийско семейство в техния дом или да делите жилище с други студенти. Ако се чувствате уверени в себе си, можете да да разгледате опции за настаняване онлайн и да намерите изгодни предложения чрез различни уеб портали, като например www.gumtree.com.au. На база на опита ни, най-добре за Вас е да видите и почувствате мястото за настаняване, преди да вземете решение. Затова е важно да търсите и правите огледи на жилища вече като сте в Австралия.

Предлагаме също посрещане на летището и летищен трансфер до мястото Ви за настаняване за по-голяма сигурност.

Добро начало е настаняване в евтин мотел, хостел или хотел, а след това да се преместите в общо жилище с други студенти. Настаняването в общо жилище с други студенти е начин да харчите по-малко, да пестите пари и да не плащате допълнителни сметки.

  • Настаняване при австралийско семейство = $220 – $280 на седмица
  • Общо жилище с други = $160 до $210 на седмица
  • Самостоятелно = $100 – $220 на седмица
  • Жилище под наем = $250 +
  • Посрещане на летището и летищен трансфер = $80 до $120
jobs and salaries

Работни места и възнаграждение


Без съмнение Австралия има един от най-високите стандарти за живот в света и заплатите са изключително добри. От почасова работа до пълно работно време Австралия предлага опции за всеки в зависимост от индивидуалните нужди и планове. Добре е да имате предвид, че може би няма да получите мечтаната работа от момента на пристигането си в страната. Някои студенти успяват да открият добра работа през първите няколко дни на търсене, а други доста по-трудно. Това зависи от правилното планиране и стратегия за успех. Посетете нашата секция за работа за повече информация.

В Австралия има стандарт за възнаграждение в повечете сфери на работа, задължаващи работодателите да плащат фиксиран със закон задължителен минимум. Ето какво възнаграждение може да очаквате да получавате за почасова работа като:

Кухненски работник = $14 – $18

Сервитьор = $15 до 20 плюс бакшиш

Почистване = $14 до $24

Работник във фабрика/в сферата на услугите = $18 до $27

Търговия на дребно = $18 до $22

Управител = $22 до $25

Специалисти (водопроводчик, стъклар, електротехник и т.н.) = $25 до $35

Допълнителна информация за работни места и заплащане.

http://www.seek.com.au/jobs-resources/

student Transport

Транспорт


Пътуването никога не е било толкова лесно. Градовете предлагат всички видове транспорт . Най- добре ще е да се придвижвате с автобус или влак. В повечето градове има добре развита железопътна мрежа до всички главни точки. Алтернатива е автобусният транспорт, в случай че живеете далеч от железопътна гара. Препоръчваме да отседнете в близост до гара. Мелбърн има една от най-старите трамвайни системи в света, обслужваща евтино и достъпно целия град.

Австралия има 4 главни самолетни компании, предлагащи евтини вътрешни полети. Хората масово пътуват по този начин между градовете, например от Сидни до Гоулд Коуст или от Мелбърн до Гоулд Коуст. Цените са достъпни, можете да намерите еднопосочен билет за полет от Сидни до Гоулд Коуст за 60 австралийски долара. Фериботите и водните таксита също са на разположение за транспорт около пристанището на Сидни. Такситата са сравнително скъпи, но пък остават най-удобния транспорт за достигане от една точка до друга.

Цени

Влакове в Сидни: http://www.sydneytrains.info/tickets/which/

Влакове в Мелбърн: http://www.metrotrains.com.au/tickets/

Цени на таксита в Австралия: http://www.taxifare.com.au/rates/australia

Entertainment

Забавления


Забавление, забавление, забавление! Това е Австралия, от добре развития туризъм до една от най-добре развитите икономики в света. Поради фантастичното време през цялата година, австралийците се наслаждават на страхотни забавления на открито, като спортни срещи, концерти, увеселителни паркове, ресторанти с музика на живо. Високият стандарт е предпоставка за интересен и активен начин на живот, изпълнен с разнообразни идеи за прекарване на свободното време. Ниската безработица в Австралия говори за хора с възможности, които имат достатъчно пари за харчене. Можете да намерите развлечения лесно и бързо – чрез непрестанните телевизионни реклами и местни уебсайтове. Австралия предлага по нещо за всеки!

Разгледайте местни уебсайтове

за Сидни: http://whatson.cityofsydney.nsw.gov.au/

Мелбърн: http://www.thatsmelbourne.com.au

Гоулд Коуст: http://www.goldcoast.qld.gov.au/

sports

Спорт и отдих


Тази тема Ви грабва от самото начало. Излезте извън ограниченията и се забавлявайте на множеството прекрасни места за спорт и отдих, оборудвани с модерни приспособления за всеки, независимо от формата и размерите.